Sigurno ste svesni koliko je Google pretraga važan i popularan alat u informisanju – bilo da birate destinaciju za odmor, firmu za izradu web shopa, kupujete kancelarijske stolice ili nešto sasvim drugo.

Jeste li znali da se u svetu svake sekunde vrši preko 40.000 pretraga putem Google pretraživača? To se zove potražnja! Specifičnost Google AdWordsa jeste da vašu ponudu spaja s osobama koje vrše potražnju,  tačno u trenutku kad se potražnja vrši.

Ako se bavite prodajom kancelarijskih stolica, želite biti na vrhu Google pretraživača svaki put kad neko upiše pojam “kancelarijske stolice”, “uredske stolice”, “cena ergonomskih stolica” ili neki drugi pojam koji može rezultirati povećanjem prodaje.

Svaka firma može pametno odabrati celi niz pojmova (ključnih riječi) koji su profitabilni za poslovanje, te osigurati da se njihova ponuda servira potencijalnom kupcu upravo u onom trenutku i putem onog kanala koji potencijalni kupac koristi za istraživanje ponude – Google pretraživač.
Uz oglašavanje na pretraživaču, Google AdWords nudi još nekoliko vrlo zanimljivih opcija. Display mreža je ogroman broj različitih web stranica i web servisa koji su deo velike mreže. Na svim stranicama te mreže (Google Play, Blic, Youtube i mnogi drugi) mogu se prikazivati tekstualni, grafički ili animirani oglasi. Ovaj način oglašavanja pomaže u stvaranju prepoznatljivosti brenda, a oglasi se mogu plasirati na temelju brojnih korisnih kriterijuma targetiranja.

Npr., možete osigurati da se oglasi prikazuju na web stranicama unutar Display mreže koje sadrže odredjene pojmove (u članku, tekstu weba, blog postu) ili prema tematici koju obrađuju (zdravlje, lepota, preduzetništvo, putovanja itd.)

Posebno zanimljiva je još jedna, relativno nova mogućnost targetiranja – oglasi se mogu prikazivati u okviru tzv. remarketing kampanje, a na taj način se serviraju samo korisnicima koji su posetili vaš web. Time se dodatno jača prepoznatljivost brenda i stiče prednost nad konkurencijom koja ne koristi ovaj oblik oglašavanja – vaš oglas će i dalje biti prisutan u svesti potencijalnog kupca, a konkurentska ponuda pašće u drugi plan ako ne koriste remarketing. Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da se kupovina putem weba ostvaraje već prilikom prve posete web stranici.

Po pravilu, kupovni ciklus traje duže i uključuje istraživanje, informisanje, uporedjivanje ponuda različitih firmi. Remarketing vam pomaže da pridobijete kupca koji razmatra više opcija, uz prilagodjenu komunikaciju, pametno targetiranje i eventualne dodatne pogodonosti. Ipak, to su korisnici koji su već bili na vašem webu i formirali su već odredjenu percepciju vaše ponude, a ovo je način kako možete osigurati učvršćivanje odluke koja ide u prilog vašoj firmi. Gledajući još dublje u opcije naprednog remarketinga, sadržaj svakog remarketing oglasa možete prilagoditi specifičnoj grupi potencijalnih kupaca, skladno odredjenoj podstranici koja je na vašem webu pregledavana – ako imate raznovrsnu ponudu proizvoda ili usluga, servirajte oglas koji podseća uprava na onaj segment za koji se bivši posetilac vašeg weba zainteresovao.

Ukratko, Google AdWords deli se na dva osnovna dela – Search i Display, s tim da unutar Display mreže posebno naglašavamo remarketing koji donosi potpuno novu dimenziju u svetu oglašavanja.